maandag 11 januari 2016

Griekse pita gyros

Misschien heb je ze wel eens gegeten in Griekenland. Zo n dubbelgevouwen zacht pitabrood met sla, tomaat, kip/vlees, friet en tzatziki
Deze pitabroodjes zijn niet vergelijkbaar met de shoarma/pitabroodjes uit de supermarkt. Ze zijn veel en veel lekkerder :)

Je hebt nodig:
1 cup warm water
2 tl gist (gedroogd)
3 cups bloem
1 tl zout
1 el olijfolie

Meng de gist met het water en laat even staan. Kneed er vervolgens de bloem, zout en olie doorheen. Goed door blijven kneden tot je een soepel deeg hebt. Maak de kom schoon (of pak een ander) en giet daar wat olijfolie in. Doe het deeg erbij en rol rond zodat het volledig bedekt is met de olie. Bedek met een vochtige doek en laat minimaal een uur rijzen.

Verdeel het deeg in 8 balletjes en rol uit tot ongeveer een halve centimeter dikte. Doe wat olijfolie in een koekenpan en laat heet worden (zet het gas niet helemaal voluit) Nu bak je de pita s een minuut of 2 per kant. Als er blazen op komen en wat bruine vlekjes (als bij pannenkoeken) zijn ze wel klaar.

Wij vulden die van ons met:
sla
rode ui
stukjes tomaat
kipfilet gebakken met gyros kruiden* en rode paprika
tzatziki
o ja, en ovenfriet, want in Griekenland proppen ze er gewoon patat bij :)
Nu dubbelvouwen en smullen maar



* voor de gyros kruiden meng je: 1 tl zout, 2 tl paprikapoeder, 1/4 tl zwarte peper, 4 tl oregano, 1 tl chilipoeder, 3 tl tijm (gedroogd), 1/2 tl kaneel, 2 tl knoflookpoeder, 2 tl komijnpoeder, 1 tl basilicum (gedroogd), 1/2 tl uienpoeder. Je hebt niet alles nodig. Gewoon bestrooien naar smaak

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen